Arabesk

11 Eylül 2010 Cumartesi - Unknown
Arabesk filmi Ertem Eğilmez'in ölmeden önce bize bıraktığı en güzel hediye.  Senaryosunun Gani Müjde'ye ait olduğunu yeni öğrendim, bildiğim kadarıyla ilk senaryosu. Demek ki mizah gençken daha bir sınırsız, daha bir uç noktalarda yapılabiliyor. Gani Müjde'nin yeni çalışmaları da çok güzel tabi ki ama hiçbirini Arabesk'e kıyaslayamam.

Uzun süreden beri Arabesk'in güzel bir kopyasına ulaşmaya çalışıyordum. VCD, DVD... Hiçbir şeye ulaşamadım, piyasada yok, internette de sadece VHS kasetten çekilmiş bir kaydı vardı ve gerçekten çok kalitesizdi. Nihayet TRT 1'de gösterildiğinde bir kişi filmi kaydetmiş, görüntüsü falan mükemmel değilse de artık film kayıp bir film değil; sesi, görüntüsü ile izlenebilinecek bir kalitede. Özellikle eski filmlerin DVDleri yoksa ve internette de kaliteli bir versiyonunu bulamıyorsam canım çok sıkılıyor, bu sıkıntımın nedeni bulamamamdan ziyade filmin asıl kopyalarının kaybolması sonucunda filmin tarihe gömülme olasılığı. Biliyorsunuz 35mm film ciddi maliyetli bir ortam ve 35mm'den DVD'ye (Blu-ray'e olursa daha iyi ) aktarılmamış her filme korkarak bakıyorum. Çünkü kaybolmaya o kadar yaklaşıyor.

Ülkemizde filmlerin toplandığı bir mecra yok, yani sinematek malesef. Bir yangın, başka bir felaket ya da zamanla yıpranmadan dolayı yapılırken yüzlerce kişinin çalıştığı bir sanat eseri kaybolabiliyor. Kaliteli bir şekilde dijital ortama geçtiklerinde ise artık o filme ne olursa olsun, her sinemaseverin evinde bir sinematek kurulmuş oluyor.

Filmin TRT tarafından biraz kesilmiş, "hıyar" kelimesinin bile silindiği ve tabii ki "gösterelim anam"sız  versiyonuna buyrun efendim (Bu da tabii ki ayrı bir yazı konusu):


http://rapidshare.com/files/418363024/Arabesk.1989.TVRip.XviD-TGND.part1.rar
http://rapidshare.com/files/418363026/Arabesk.1989.TVRip.XviD-TGND.part2.rar
http://rapidshare.com/files/418352654/Arabesk.1989.TVRip.XviD-TGND.part3.rar
http://rapidshare.com/files/418352655/Arabesk.1989.TVRip.XviD-TGND.part4.rar
Etiketler: ,

Hiç yorum yok: