Kredi Kartları ve Banka Kartları

9 Ekim 2009 Cuma - Unknown
Kredi kartı kullanmanın tüketime teşvik ettiğini hepimiz biliyoruz zaten, fakat banka kartları da bence masum şeyler değil hiç. Kredi kartlarını eleştirirken kullanılan en önemli argüman sizin olmayan parayı harcamanız, yani bir kaç ay sonra çalışıp kazanacağınız parayı şimdi harcıyorsunuz.

Peki banka kartları? Nakit ödeme yaptığınızda elinizden gerçek bir nesne çıkar ve bu sizin bence tükettiğinizin farkına varmanızı sağlar. Eğer 1.500 TL ile bir dizüstü bilgisayar alırsanız, cebinizden 1.500 TL gerçek kağıt para olarak çıkar; eğer ödemeyi kart ile yaparsanız size sadece ufak bir slip verirler ve aslında tükettiğinizin bile farkına varamazsınız.

Her ne kadar 21. yüzyılda yaşıyor olsak ve artık bilim de baya ilerlemiş olsak da; nesnelerin durumunu bilmek bize yetmiyor görmemiz lazım. Banka hesabınızdaki paranın alışveriş sonrasında azaldığını bilmek ile parayı elinizle karşı tarafa vermek ve gidişini görmek bence farklı psikolojik durumlara neden oluyor. Birinde harcamaya devam ediyorsunuz birinde sorguluyorsunuz.

1 yorum:

Murat Çorlu dedi ki...

Paranın sanallaşmasının tüketime olan etkisi bence de aşikar. Bu mesele takas veya altın ile alışveriş yaparken "para"nın icad olmasıyla başladı bence. Soyut şeyler üzerinden kolayca alışveriş yapabilmek alışveriş çılgınlığının da temeline oturdu. Arka planda olanların acısını hissedene kadar da pembe hayallerimizde gezer olduk.